Stroopwafels: et stykke med Holland

Stroopwafels: et stykke med Holland

Måske kender du allerede de hollandske sirupsvafler – stroopwafels – fra supermarkedet eller kiosken. Men du har måske aldrig fået dem helt frisklavede. I denne weekend kan du finde friskbagte, lune vafler på både Frederiksberg og Østerbro.

Det er Eric Nell fra Nell’s Cheeses, som du kan møde hver fredat på Frederiksberg, der har skaffet sig et vaffeljern til sirupsvafler – og det er Svaneke Brød, der har produceret dejen til vaflerne.

På Frederiksberg er det Eric selv, der står for bagningen – og i denne weekend har du også chancen for at smage vaflerne på Østerbro, når det er Preben Maack fra Kransehuset, der svinger jernet.

De friske stroopwafel er søde og klistrede – der er heldigvis servietter i boderne – og skal spises lune. Men du kan sagtens tage vaflen med hjem og spise den til en kop kaffe i ro og mag.

For selv om vaflerne blive kolde undervejs, er der også råd for det: de er nemlig store nok til at du kan skænke dig en kop kaffe (eller te), og vaflen ovenpå koppen. Så bliver den lunet igen – og sådan smager den altså bedst.

Stroopwafels stammer fra byen Gouda – som de oste, Eric sælger – og blev opfundet i midten af 1800-tallet som et slags “restprodukt”, i stil med vores bageres romkugler. Dejrester blev æltet sammen med æg og sukker og bagt til vafler, som blev overhældt med sirup.

I løbet af 1900-tallet blev vaflen populær i resten af verden. Stroopwafels fik for tre år siden kortvarig berømmelse i England, hvor det lykkedes samtlige deltagere i The Great British Bake-off (som på dansk er blevet til Den store Bagedyst) at lave mislykkede vafler – og det blev kaldt “the worst technical challenge in the history of The Great British Bake Off”.

Vaffelbagningen – som ses på billedet herover – kræver da også en smule behændighed: Dejen formes til en kugle, der presses flad og bages i vaffeljernet.

Derefter skæres kanterne af den flade vaffel, så der dannes en cirkel, vaflen skæres over, så der er to cirkler. Den smeltede sirup smøres på den ene halvdel, den anden halvdel lægges på – og vupti, så er der stroopwafel.