Fundamentet er rugbrød

Fundamentet er rugbrød

Fundamentet for et godt måltid – også for julefrokosten – er et godt brød. Og her i landet lever vi i “rugbrødsbæltet”: rug er en af de kornsorter, der klarer sig bedst i vores relativt kolde klima – rug kan endda klare sig over en hård frostvinter – og udenfor Skandinavien og det nordlige Tyskland kender man stort set ikke rugbrød.

Smørrebrød i den form, vi kender det i dag, er en relativt ny opfindelse. Den første smørrebrødsseddel stammer fra 1883 og er fra restaurant Nimb. Men rugbrød indgik også før den tid i alle daglige måltider. Den dyre, importerede hvede var reserveret til “finere” brug.

Det var ikke ualmindeligt at man fik rester fra middagsmaden med brød til med i marken – herfra stammer udtrykket “en rundtenom”, skiven blev skåret langs kanten af det runde brød – og senere, efter industrialiseringen, fik man skiver af gårsdagens varme aftensmad med på arbejde som “kold” frokost – og det er det, der senere er blevet til smørrebrødet.

På Bondens Marked finder du hver weekend godt surdejsbrød fra Svaneke Brød. Brødet er bagt på bornholmsk, økologisk surdejsmel – men det er kun melet, der har taget vejen fra Bornholm, for Svaneke Brød har et bageri på Amager.

At det er et surdejsbrød gør, at brødet holder sig længere end et brød, bagt med gær – og holdbarheden forlænges, fordi brødet leveres indpakket i bagepapir, der holder på fugten, når det er svøbt tæt om brødet. Lad være med at smide papiret ud, men lad det blive om brødet, og pak det atter ind i bagepapir, når du har skåret de skiver, du skal bruge. Så kan det sagtens holde en hel uge.