Terroir talks på Hindsholm

Terroir talks på Hindsholm

For halvtreds år siden skulle folk arbejde en hel dag for at få råd til et kilo kød. I dag skal de kun arbejde et kvarter. Det betyder, at marginen for producenten bliver minimal – og det bliver sværere at overleve som fødevareproducent. Samtidig k produktionen fokuseret på at få et højt udbytte hurtigt – og det kan mærkes på kvaliteten.

Det var et af udgangspunkterne, da “Terroir Talks” besøgte Hindsholmgrisen på Fyn over fem dage i slutningen af september.

Terroir Talks er et oprindeligt canadisk vidensdelingsnetværk, der blev stiftet af Arlene Stein fra Toronto i 2006, og som arbejder for at fremme forståelsen af miljø og social ansvarlighed i hotel- og restaurationsbranchen.

Poul og Carla fra Hindsholmgrisen – der holder til på gården Hesthøjgård på den nordøstfynske halvø Hindsholm – fortalte om deres filosofi: grisene går ude hele året, søerne får kun et kuld smågrise om året, og smågrisene fravænnes naturligt.

Soja er selvfølgelig bandlyst, foderet dyrkes på gården, og grisene finder selv larver, biller og rødder ved at rode i jorden. Selv slagtningen foregår på marken for at undgå stress under transporten.

Det betyder dels, at kødet fra grisene på Hindsholm har en noget højere pris end konventionelt svinekød, dels, at kvaliteten er en ganske anden.

Det er noget af det, restauranter som Relæ, Manfreds og Bæst sætter pris på – her vil man nemlig hellere betale lidt ekstra for kødet end ansætte endnu en tjener til at skænke vand, som restauratør Christian Puglisi udtrykker det.

Poul Lang Nielsen fra Hindsholmgrisen værdsætter samarbejdet med værdidrevne restauranter – og han og Carla ser uddannelse og transparens som væsentlige elementer i udviklingen af et mere bæredygtigt fødevaresystem.

Hindsholmgrisen er en af de producenter, du kan møde på Bondens Marked på Østerbro på lørdag den 5. oktober.