Få en bjørn på i weekenden

Få en bjørn på i weekenden

Arctic Food er en af de stadeholdere, du med jævne mellemrum kan møde på markedet – og på lørdag finder du dem igen på Sankt Jakobs Plads på Østerbro.

Arctic Food er Ole og Helle Durafour, som har base i Helsingør, men som har et stort netværk i det nordlige Sverige, hvorfra de hjemtager kød og samisk kunsthåndværk.

Selvfølgelig er der pølser og tørret og røget kød hos Arctic Food, ligesom der er elg og rensdyr i fryseren. Af og til kan man dog også finde bjørnekød og det er ikke helt almindeligt på danske spiseborde.

“Selv om kødet er dyrlægekontrolleret, skal man selvfølgelig sikre sig at det er gennemstegt”, forklarer Ole Durafour, og viser en bjørnesteg frem: “der er nemlig i teorien en lille risiko for at der er trikiner i kødet – men ellers er det dejligt vildt”.

De færreste kogebøger har opskrifter på bjørn – men statsskovdistriktet i New Jersey har udgivet en serie opskrifter – blandt andet med en opskrift på sursød bjørnesteg, der nærmest sig selv og derfor vil være en fin søndagsmiddag. Du skal bruge:

1½-2 kg bjørnesteg
2 store løg i skiver
1 dl sukker
1 dl honning
1 dl citronsaft
1 tsk revet citronskal
3 gulerødder i mundrette stykker
½ kg kartofler (fx alouette) i mundrette stykker
1/4 tsk stødt nellike
salt, peber, olivenolie

Brun kødet i en ovnfast gryde, tag det op og sauter løgene til de er bløde. Bland i mellemtiden sukker, honning, citronsaft, citronskal og nelliker. Læg kødet tilbage i gryden, og overhæld med den sursøde blanding.

Sæt gryden i ovnen ved 170 grader i en times tid – dryp undervejs. Kom så grøntsagerne i gryden og giv det hele 2-3 timer til. Server med en sauce af stegeskyen.