Gouda – romernes ost!

Gouda – romernes ost!

På markederne på Østerbro og Frederiksberg kan man i denne weekend møde Eric Nell og Nell’s Cheeses. Eric specialisesrer sig i en bestemt ostetype – den, som de fleste vel forbinder med Holland, nemlig gouda-osten. Gouda er en fast, presset ost, fremstillet af komælk, og navnet kommer selvfølgelig fra byen, hvori den oprindeligt blev produceret – Gouda i Sydholland.

Gouda lå på grænsen til romerriget, Limes germanicus, og det var de romerske soldater i garnisonen her, der bragte osten og viden om hvordan den fremstilles til byen, ligesom det også var romerske soldater, der bragte osten rundt i andre dele af Europa.

Gouda-osten fås i flere forskellige modningsgrader. Den unge gouda er blød og mild i smagen. Den lagrede udvikler en sødere, nøddeagtig smag. Den unge gouda egner sig perfekt til at bruge i retter, hvor man skal bruge smeltet ost – prøv fx at lave mac’n’cheese, makaroni i ostesauce, med gouda som ost. Er det for tungt, så kom en portion bladbeder i.

Prøv også at bruge osten i en ostefondue – brug en blanding af lagret og frisk gouda, skær den i tern, vend osteternene i majsmel, og smelt dem over svag varme i en blanding af citronsaft og hvidvin – krydres med muskat og cayenne, og serveres med fx brød, kartofler eller frugt, som fx æbler og pærer.

Den lagrede ost kan bruges i retter, hvor du ville bruge andre typer revet ost. Den er ligeledes glimrende på osteanregningen efter hovedretten – for husk, som Brillat-Savarin siger: et måltid uden ost er som en smuk kvinde, der mangler det ene øje. Serverer du osten som den er, er den fin med mild sennep som garniture – du kan også servere frugt som æbler eller pærer til osten – eller prøv en blomme – som lige har fået en tur i ovnen med lidt sukker og stjerneanis.

Drikkevarer til ost: jo yngre osten er, jo lettere skal øllen være. Så pilsner eller hvedeøl går fint til den unge gouda – brown ale eller bock til den lagrede. Drikker du vin til ost, kan du bruge både riesling, pinot noir og chardonnay – eller hvis det skal være rødt,, en god cabernet sauvignon.