Man spiser da kaniner!

Man spiser da kaniner!

Fredag den 23. august kan du møde Langebjerggård på Bondens Marked på Frederiksberg. Langebjerggaard ligger i Alleshave, mellem Kalundborg og Holbæk. Her producerer Mette og Henrik Ørnstrøm lam og kaniner. Kaninerne er af racen “Hvid Dansk Landrace”, og opdrættes økologisk, på friland i flytbare bure som det på billedet.

Kanin er lyst og velsmagende kød, der kan spises med god klimasamvittighed, for det har et meget lavt CO2-aftryk. Dels er det ikke nødvendit at importere foder til kaninerne langvejs fra, dels slagtes kaninerne på gården, så der er stort set ingen transport forbundet med produktionen.

Netop det, at kaninerne ikke transporteres over lange afstande før slagtningen er med til at gøre kødet bedre: dyr, der stresses før slagtningen får sejt kød, mens de danske, økologiske kaniner har et mere mørt og velsmagende kød.

Kanin skal ikke overtilberedes, for så er der en risiko for at kødet bliver tørt. Der er mange klassiske kaninopskrifter i det franske køkken – men hvorfor ikke prøve denne enkle, kretensisk inspirerede ret med kanin, artiskok og kartoffel. Du skal bruge:

  • 1½ kg kanin, skåret i portionsstykker
  • 1 kg kartofler, skrællede og skåret i mundrette bidder
  • 10 artiskokker, gjort i stand og skåret i kvarte (husk at lægge dem i vand med citronsaft, så de ikke bliver for brune
  • ½ kg squash, skåret i mundrette stykker
  • 1 glas hvidvin
  • 2 citroner
  • salt og peber
  • Olivenolie

Brun kaninstykkerne i olivenolie og tag dem op. Brun derefter kartoflerne let i den samme olie, og tilsæt kaninstykkerne, sammen med citronsaft, hvidvin og et glas vand. Lad det snurre ca. fem minutter, tilsæt så artiskokstykker og squash, og lad det simre, til artiskokker og kanin er mørt.