Byens bedste bønneragout

Byens bedste bønneragout

Det er bønnesæson, og det betyder, at der er borlottibønner fra Svanholm hos Det lille Grønttorv. Borlotti-bønnen kan let kendes på dens røde bælg – som man ikke spiser – og på de rød-brunmønstrede bønner.

Bønnerne mister dog farven efter tilberedningen – og det er en af de bønner, der skal tilberedes, den har et højere indhold af lektiner, et stof, der findes i de fleste planter, men i særlig høj grad i bønner – og som kan være giftigt, hvis man får for meget af det. Lektiner er proteiner, og derfor ødelægges de ved kogning.

Borlottibønnerne her er friske – det vil sige, at det ikke er nødvendigt at sætte dem i blød før brug: de kan komme direkte i gryden.

Smagen er en helt anden end hos de tørrede bønner, man køber i supermarkedet – det har selvfølgelig noget med opbevaringen at gøre. Friske bønner har bare mere smag end bønner, der har ligget på tørlager et par år – og smagen holder, hvis du køber rigeligt ind af bønner og tørrer til vinteren.

Der er mange måder at bruge borlottibønner – de vil være oplagte i den klassiske, italienske pasta e fagioli, en mættende og billig bondesuppe, hvor hovedingredienserne er – ja – pasta og bønner.

Grønthandleren selv sværger til en anden bønneret, som han uden at blinke påstår er byens bedste bønneragout. Du skal bruge:

  • borlottibønner efter appetit (ca 250 g pr person)
  • tomater
  • salvie
  • hvidløg
  • olivenolie

Der er ingen mængdeangivelser – man må sjusse sig lidt frem. Bælg bønnerne, skyl dem, og kom den i en bred gryde.

Tag tomaterne – de søde cherrytomater fra Svanholm passer fint her – mos dem ned mellem bønnerne.

Tag derefter hvidløget, pil feddene og stik dem ned mellem bønnerne. Hvor meget hvidløg? Så meget, du nu vil være bekendt.

Tag derefter et budt salvie, pil bladene af og stik dem ned mellem bønnerne. Giv det  hele  et drys salt og peber, og hæld vand på, til det næsten dækker bønnerne.

Og derefter fatter du Kransehusets bedste olivenolie og gyder den ud over vandene, til det hele er dækket af et pænt lag olivenolie. Bring gryden langsomt i kog, og skru ned, til det lige simrer – lad det stå under låg, til vandet er næsten væk og bønnerne møre – hvis vandet er væk, før bønnerne er møre, kan du tilsætte en anelse mere vand – og der er en mushy blanding af bønner, tomat, hvidløg og salvie i gryden.

Spis med godt brød og en salat.