Gulerod, lakrids og gris – en himmelsk kombination

Gulerod, lakrids og gris – en himmelsk kombination

Grønthandleren anbefaler i denne uge de første gulerødder fra Svanholm Økogrønt. De er værd at vente på – smagen er lidt bedre end de gulerødder, man finder i butikkerne, påstår kundene. Hvorfor det er sådan kan han ikke umiddelbart svare på: måske har det noget at gøre med opbevaringen, måske har det noget at gøre med sorten og måske har det noget at gøre med dyrkningen. Eller måske er det en kombination – og så er det det, der kaldes terroir.

Gulerødder passer godt sammen med lakrids – og det er altså ikke piratos og stanglakrids fra seven eleven eller lakridspulver, det handler om. Det er de diskrete lakridsnoter, man finder i anis, fennikel og esdragon. I virkeligheden stammer lakridssmagen i fennikel fra et stof, der hedder transanethol, som er ekstremt sødt – cirka 13 gange sødere end almindeligt sukker – og samtidig har en ganske kompleks smag, og smager godt, selv i høje koncentrationer.

Sødmen fra gulerod og den aromatiske smag fra fennikel og andre urter med lakridsnoter passer enormt godt sammen, og i kombination med svinekød nærmest himmelsk. Fredag har vi på Frederiksberg besøg af Birthesminde, der forhandler svinekød fra sortbroget landracesvin, og skal du grille et godt stykke gris, kan du lave et uhyre nemt tilbehør. Du skal til hver spisende bruge:

  • 1 fennikel i både (fjern eventuelt den meget seje rodskive)
  • en tilsvarende mængde gulerødder, i halve, kvarte eller hele, afhængigt af størrelsen

Smelt en gavmild klat smør i bunden af en sauterepande (eller stegegryde), kom fennikel og gulerod i gryden, og lad det tage lidt farve, mens du vender rundt i blandingen. Tilsæt en anelse vand (start med vand, der går cirka en tredjedel op om grøntsagerne) og fortsæt med at vende rundt – når vandet er væk, er gulerod og fennikel al dente. Server blandingen til dit grillede svinekød, drys gavmildt med klippet fennikeltop.

PS: Transanethol  er uopløseligt i vand. Det kan du selv se, når du drikker pastis som fx pernod. Pastisen er i sig selv klar – men når du fortynder den med vand og is, klumper transanethol-molekylerne sig sammen og gør drikken uklar.