Dejligt sommergrønt: Spidskål med urter

Dejligt sommergrønt: Spidskål med urter

Det er højsæson for spidskål og krydderurter. Spidskålen har mange muligheder – ud over Gyldenspjæts stuvede med sprængt oksebryst – den kan bruges fintsnittet, rå i salater, og så har den det tilfælles med alle de andre kål, at den har godt af at få lidt skorpe og at den simpelthen passer forrygende sammen med smør i rå mængder.

Og krydderurter, tja, som Erwin Lauterbach siger, så skal man mene det, når man bruger dem – det nytter ikke at stå og tjavse nærigt med en enkelt kvist persille. Og potterne fra supermarkedet kan du glemme alt om, for de  har ingen smag, skal jeg hilse fra Det lille Grønttorv og sige.

Denne opskrift er en kombination af spidskål, smør og krydderurter, og passer som enkeltstående ret – i så fald kan man supplere med revet citronskal og / eller nødder – eller som tilbehør til grillet kød eller en af sommerens forhåbentlig mange frikadeller.

Skær spidskålen over i portionsstørrelse – her er det et lille portionsspidskål fra Svanholm – og steg det i en god klat smør ved pæn varme, til det er mørt men stadig crunchy, og har fået farve på begge sider. Tag spidskålen af panden, anret kålen i den skål eller på det fad, du vil servere den.

Smelt så endnu en god klat smør i panden og lad den brune. Vend en håndfuld blandede, hakkede krydderurter rundt i det brunede smør. Hvilke krydderurter må du selv eksperimentere med – her er det bredbladet persille fra Svanholm og Koriander fra Birkemosegaard. Hæld krydderurte-smørblandingen over spidskålen og server.

Mere simpelt kan det næsten ikke blive!