Gastronomisk hæder til Det lille Grønttorv

Gastronomisk hæder til Det lille Grønttorv

Det Danske Gastronomiske Akademi, som er en forening, der blev stiftet i 1964 af Mogens Brandt med støtte af bl.a. Jens Kruuse og John Price, har tildelt Det lille Grønttorv akademiets hædersdiplom for salg af grøntsager.

I indstillingen fra Det Danske Gastronomiske Akademis diplomudvalg hedder det blandt andet, at Det lille Grønttorv i Holsteinsgade og Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads er blandt de få steder, hvor man kan finde friske, gode og velsmagende grøntsager i København.

Butikken handler med økologiske og biodynamiske grøntsager fra en række af Sjællands bedste producenter – varerne er altid i sæson og af en kvalitet, der kun kan matches ved at hente grøntsagerne på gårdene eller selv dyrke dem.

»Vi er selvfølgelig stolte over at være kommet i selskab med så fornemme repræsentanter for madkultur og bæredygtighed – men vi kan ikke understrege nok, at butikken ikke kunne eksistere, hvis det ikke var for de dygtige grøntsagsproducenter på bl.a. Svanholm og Birkemosegaard«, siger Mogens Bisgaard fra Det lille Grønttorv. »I virkeligheden dem, der bør hædres, fordi de år efter år producerer varer af høj kvalitet, har taget chancen med Det lille Grønttorv og ikke er bange for hverken at eksperimentere med nye afgrøder eller genoptage afgrøder, der er i fare for at gå i glemmebogen. Her i butikken og på markedet har vi jo egentlig blot til opgave at fortælle historien om råvaren og give ideer til at tilberede den«.

I disse år er det en vigtig opgave, understreger han: Landbruget er under pres fra store producenter, der kan gøre tingene billigere, mens de små detailhandlende i mange år har været presset, først af supermarkederne og nu af internethandelen, der, med en bekendts formulering, leverer »standardvarer«, og i virkeligheden er med til at undergrave vores madkultur. Derfor er det vigtigt, at vi står sammen og tilbyder et alternativ, der er af høj kvalitet, for taberen i spillet bliver nemlig forbrugerne, som mister den smagsmæssige variation, der ligger i at følge årstiderne og tilberede råvarerne, mens de smager bedst, nemlig friskhøstet og i sæsonen.

Præsidenten for Det Danske Gastronomiske Akademi, Ole Mouritsen, siger: »Bredden i årets modtagere af hædersdiplomer fra Det Danske Gastronomiske Akademi viser, at der er en stærk udvikling, høj kvalitet og stor initiativrigdom inden for dansk gastronomi: fra nyudvikling af produkter som bjesk, mjød, kager og økologisk grisekød, over jomfruhummerfestival og grøntsagstorv, til ansvarlig råvareproduktion og restaurantdrift«.

Formanden for diplomudvalget, Claus Tingstrøm, tilføjer: »Det er slående, at der både er diplomer til en producent af en moderne mjød, en bjesk og to kvalitetsproducenter af grisekød i en tid hvor gastronomien bliver mere og mere internationalt orienteret. Det kan være en tilfældighed, men det skal blive spændende at følge, om de allerældste danske føde- og drikkevarer måske finder en større plads i dansk gastronomi«.

FOTO: Katja Seerup Clausen. På billedet overrækker Claus Tingstrøm og Jan Krag Jacobsen fra Det Danske Gastronomiske Akademi diplomet til Mogens Bisgaard under akademiets årsmiddag på restaurant Mielcke & Hurtigkarl.

Årets øvrige diplommodtagere var:
Jesper C. Winter & Mikkel T. Kongerslev, Skagen Bjesk, for Skagen Bjesk
Annemarie Hartvig Jensen, Underfundig, for udvikling af mjød
Jakob og Gabi Bär Mogensen, Leckerbaer, for kager
Jess Jessen Klixbüll, Læsø Jomfruhummerfestival, for gastronomisk initiativ
Arne Hansen og Christian Vang, Lollands Økologi ApS, for økologisk grisekød
Christian Puglisi, Relæ, Manfreds, Mirabelle Bakery m.fl., for gastronomisk initiativ
Marianne og Bertel Hestbjerg, Hestbjerg Økologi, for poppelgrisen