Kålen kommer!

Kålen kommer!

Det er så småt begyndt at blive efterår – og dermed tid til de lidt tungere retter med kål og rodfrugter. Lige nu kan du finde alle ingredienserne til en italiensk minestra – en fyldig suppe med godt med grønt og bønner, rigtig bondekost – hos Det lille Grønttorv.

Der er stadig masser af de dejlige borlottibønner, der er stadig tomater – og i denne uge kommer den første palmekål. Så er der ingen undskyldninger. Suppen kan laves på både kyllingefond og grøntsagsfond. Har du ingen af delene, kan du nøjes med vand – kødet giver god umami, og hvis du ikke er til animalske produkter, kan du tilsætte tørrede svampe og udelade kødet i opskriften. Du skal bruge (nej, der er ingen mål, du må tage den på slump):

 • De sædvanlige urter (løg, bladselleri, gulerod)
 • Olivenolie
 • God røget pølse, pancetta eller bacon
 • Rosmarin eller salvie
 • Borlottibønner
 • Fennikel
 • Tomater
 • Boullion eller vand
 • Palmekål
 • Persille
 • Ost, som fx pecorino eller anden hård ost (en lagret gouda går såmænd også an)

Start med at skære urterne – løg, bladselleri og gulerod – i stykker på ca. ½-1 cm – det behøver ikke være så nøjagtigt. Lad grøntsagerne svede i olivenolien, tilsæt derefter pølse / pancetta / bacon og lad det snurre med. Tilsæt så krydderurter, borlottibønner og fennikel, og lad det snurre lidt sammen. Tilsæt derefter de groft hakkede tomater, bland det hele sammen, tilsæt vand, og når suppen har kogt så længe, at bønnerne er ved at være møre, tilsættes den snittede palmekål. Lad det hele snurre sammen, drys persille over og server med revet ost og godt brød.