Olivenolie kan også gå i kage

Olivenolie kan også gå i kage

En af de faste stadeholdere på Frederiksberg og Østerbro er Kransehuset, alias Preben Maack Andersen, som først og fremmest er kendt som importør og forhandler af olivenolie fra Kreta.

Olivenolie kan selvfølgelig bruges til dressinger, stegning og til at dryppe på brød, men prøv også at bruge olien som ingrediens i en kage, der kan serveres til weekendbrunchen. Du skal bruge:

250 g hvedemel
350 g sukker
1½ tsk salt
½ tsk natron
½ tsk bagepulver
285 g eksra jomfruolivenolie
3 dl mælk
3 store æg
1½ tsk revet appelsinskal
½ dl appelsinsaft
½ dl Grand Marnier eller anden appelsinlikør

Bland mel, sukker, salt, natron og bagepulver sammen i en skål. Bland olivenolie, mælk, æg, appelsinskal, appelsinsaft og likør sammen i en anden (lidt større) skål. Tilsæt de tørre ingredienser og pisk til det har samlet sig.

Bag i en smurt, sukkerdrysset springform ved 175 grader i cirka en time – eller til du kan stikke en kniv ned i kagen uden at der hænger våd dej ved. Lad kagen køle af en halv time inden du tager den ud af formen.

Olierne hos Kransehuset kommer fra Terra Creta, der blev grundlagt i 2001, og som er en olivenolieproducent, der har hjemmei Kolymvari, som er oliven-hovedstaden i den vestlige del af Kreta.

Her producerer Terra Creta olie i mange forskellige varianter – ekstra lavt syreindhold, økologiske og konventionelle og olier med tilsatte smage, som fx appelsin.

DRs “Kontant” har dokumenteret, at mange af de olivenolier, man finder i butikkerne, bliver solgt som ekstra jomfruolivenolie uden at være det.

Ekstra jomfruolivenolie er uraffineret og har et meget lavt indhold af oliesyre. Et lavt syreindhold er tegn på at triglyceriderne i olien ikke er nedbrudt, som det er tilfældet i en raffineret olie. Ekstra jomfruolivenolie må ikke indeholde mere end 1 % oliesyre.

Sporbarheden er meget vigtig for Terra Creta, og firmaet har et “sporbarhedstræ” på hjemmesiden – her kan du taste det sekscifrede produktkode ind, og se, hvor oliventræet, olien kommer fra, har vokset.

Frisk jomfruolivenolie skal “kradse” lidt i halsen og smage græsagtigt. Olivenolie kan sagtens holde sig frisk et års tid, hvis den opbevares rigtigt – det vil sige mørkt og køligt.