Rondini: det bedste græskar, du ikke har smagt

Rondini: det bedste græskar, du ikke har smagt

Efteråret begynder så småt at snige sig ind på os – hos Lottenborg Have og Det lille Grønttorv er tegnene tydelige. Der er squash og græskar i rigelige mængder. En af de sorter, der balancerer lige på grænsen mellem sommersquash og langtidsholdbart vintergræskar er rondini eller, som den kaldes i eksempelvis Sydafrika, hvor den er meget brugt i køkkenet, gem-squash.

Rondini er et rundt græskar med hård skal og hårdt kød – den er ikke beregnet til at blive brugt i kager. Rondinien egner sig bedst til at blive gratineret. Skær græskarrene over i halve – er det til en forret, så kan du beregne et halvt græskar pr person, er det til en hovedret, kan du beregne 1-2 græskar pr. person, alt efter appetit, græskarrets størrelse, fyld og andet tilbehør. Fjern kernerne og forkog græskarhalvdelene i cirka ti minutter. Lad være med at koge græskarret uden at skære det over – græskarsnask under tryk kan give grimme forbrændinger og er svært at få af køkkenloftet.

De halve græskar er herefter klar til at blive fyldt og gratineret i ovnen. Og her er et par valgmuligheder:

Det er oplagt at fylde ovnen med en hyldest til de nordamerikanske indianeres landbrugs-filosofi om altid at plante “de tre søstre”, bønner, majs, og græskar sammen. Planter, der giver forråd til vinteren, og så at sige understøtter hinanden – bønnerne kan klatre op af majsens stængler, hvorved de bliver stærkere og kan modstå vindstød, græskarplanter dækker jorden, holder den fugtig og holder ukrudtet nede og endelig fikserer bønnerne kvælstof i jorden, så der er gødning til næste års afgrøder. Lav en stuvning af borlotti-bønner og majs – som du skraber af kolben med en kniv – i tomatsovs med chili, løg og hvidløg, og fyld den i bønnerne. Gratiner evt. med ost. Server med tortillas.

Selvfølgelig kan du også fylde dit græskar udelukkende med majs – creamed corn er relativt enkelt at gå til: sauter et hakket løg i en klat smør til det er blødt, skrab kernerne af tre majskolber, kom dem i gryden til løgene, tilsæt en smule vand og kog majskernerne ca 10 minutter, tilsæt derefter piskefløde til det næsten dækker, lad det koge tykt, og tilsæt revet ost, som smeltes i sovsen. Gratiner med ekstra revet ost. Skal det være ægte southern, sauterer du løg og majs i baconfedt og drysser græskarrene med sprøde bacontern. God til grillbuffeten.

Det er lige så oplagt at gå den fede og fyldige vej – det er jo græskar, vi har med at gøre – så put en god klat blåskimmelost og en smørklat i det fyldte græskar, og server det med ske som en lille ostet forret. Har du en sød tand, kan du nøjes med smørret, som du supplerer med et drys kanelsukker.