Sæson: Tilbehør til stenbiderrogn

Sæson: Tilbehør til stenbiderrogn

Det er sæson for stenbiderrogn. Den mest almindelige servering er stadig stenbiderrogn på ristet brød eller blinis – den klassiske, russiske gærpandekage af boghvedemel – garneret med creme fraiche og hakket rødløg.

Men sæsonens rodfrugter giver mange flere variationsmuligheder, og her er et par stykker med selleri, kartoffel og jordskok.

Bagt selleri med stenbiderrogn
Du skal bruge en lille selleri til fire personer. Vask sellerien grundigt, og skær eventuelle rodtrevler fra. Gnid sellerien med olivenolie, og pak den ind i bagepapir. Bag den i ovnen ved 175° til den er mør (40-45 minutter). Lad den køle af (cirka til stuetemperatur), skær den midt over på langs, og server en halvdel pr. person sammen med stenbiderrogn, finthakket rødløg og creme fraiche, rørt med citronsaft, salt og peber.

Kartoffelfrikasse med stenbiderrogn
Som forret skal du bruge to store bagekartofler (eller tilsvarende mængde af en anden stivelsesholdig kartoffel) til fire personer. Skræl kartoflen og skær den ud i små tern (lidt under en centimeter). Læg kartoffelternene i en kasserolle, dæk dem næsten med vand, og bring dem i kog. Kog dem næsten møre (det tager ikke mange minutter). Du skal ikke hælde vandet ud, men sluk for varmen, og tilsæt klumper af koldt smør. Smag til med revet citronskal, citronsaft, salt og peber, og server med stenbiderrogn og hakket rødløg på toppen. Du kan lave præcis samme frikasse med jordskokker, hvis du synes.

Jordskokke-pannacotta med stenbiderrogn
Til fire personer skal du bruge 250 g skrællede jordskokker. Damp jordskokkerne møre i vand, tilsæt ½ dl fløde og blend det hele jævnt, Smag til med salt, peber og citronsaft. Tilsæt tre blade udblødt husblas, og fordel massen i portionsforme. Serveres med stenbiderrogn og syltede rødløg – pil små rødløg, skær dem i halve og »skræl« lagene af. Kog dem 1-2 minutter i en lage af lige dele æblecidereddike og sukker, så de stadig har bid, og lad dem køle af. Giv ristet rugbrød til: Skær rugbrød i tynde skiver, læg skiverne på bagepapir, dryp med olivenolie og groft salt og rist dem sprøde i ovnen.