Fårikål: Norsk klassiker

Fårikål: Norsk klassiker

Torsdag den 17. maj var Norges nationaldag. Det skal selvfølgelig fejres med en klassiker fra det norske – og nordiske – køkken: Fårikål. Det er om muligt den simpleste ret, der findes, men den er uhyre velsmagende (og måske især dagen efter, hvis den får lov til at stå og samle sig i køleskabet natten over).

Den kan virke vinterlig, men det er jo trods alt heller ikke sommerlig endnu, så de sidste gamle kartofler og hvidkål skal sendes afsted med maner. Med et drys persille på toppen og en rabarbertrifli som dessert, går det nok endda. På lørdag har du rig mulighed for at få fingrene i lam, som endda er af racen spelsau, som er den gamle, nordiske fårerace. Både Torupgaard og Langebjerggård kommer med lammekød (som du godt kan bruge som erstatning for fårekødet). Du skal bruge:

  • 1 hvidkålshovede
  • 1-1½ kg lammebov, skåret i stykker på ca 3*3 cm med ben (du kan sagtens bruge andet kød end lammebov, endda kølle, skåret i stykker, og benene behøver ikke være med, de giver bare god smag)
  • salt
  • hel, sort peber
  • vand

Skær kålen i kvarte eller sjettedele og fjern stokken. Læg et lag kål i bunden af en stor gryde. Læg et lag lammekød over kålen, krydr med salt og drys sorte peberkorn over. Læg endnu et lag kål og endnu et lag lam i gryden, krydr og slut af med et lag kål. Hæld vand på, til det dækker indholdet halvt, sæt gryden på komfuret og bring det i kog. Lad det småsnurre to-toenhalv time, til kålen er helt mør og kødet er ved at falde fra benene. Mens kødet snurrer kan du gå en tur i det fine vejr! Før servering smages retten til med mere salt og peber, og det hele serveres med et stykke godt brød eller en kogt kartoffel med persilledrys. Drik øl til.