Sæson: Colcannon

Sæson: Colcannon

Lørdag den 17. marts er St. Patricks Day, den irske nationaldag. Så hvad er mere passende til den kommende uge end en solid omgang colcannon: Kartoffelmos med kål.

Colcannon er en enkel ret, der kan serveres helt for sig selv, måske akkompagneret af sprødstegt bacon fra Hindsholm eller Birthesminde, eller bruges som tilbehør til alskens gryderetter – for eksempel en irish stew med lamme- eller fårekød, gulerod, løg og kålrabi, selvfølgelig serveret med mørkt øl fra 1 Godt Sted …

Retten er uhyre simpel, og laves traditionelt med grønkål eller hovedkål (savoykål er det letteste at arbejde med, men ikke længere tilgængeligt). Du skal bruge:

  • 1 kg stivelsesholdige kartofler (fx bagekartofler)
  • 250 g grønkål
  • 200 g porrer
  • 1 dl piskefløde
  • 125 g smør
  • Salt
  • Peber
  • Muskatnød

Start med at skrælle kartoflerne og skære dem i kvarte. Kog dem møre i letsaltet vand og lad dem dampe af (er du en smule fedtforskrækket, kan du bruge noget af kogevandet i mosen, men hold hellere op med at være fedtforskrækket, det smager meget bedre).

Smelt imens en spsk smør i en dyb pande, tilsæt de rensede og skiveskårne porrer og kålen, som du har ribbet og hakket groft. Sauter, til det er faldet sammen – helst uden at det tager alt for meget farve.

Når kartoflerne er møre, moser du dem sammen med smør og piskefløde (eller kogevand) til en let og luftig mos. Vend kål-porreblandingen i mosen og smag til med salt, peber og revet muskatnød.

Skal det være ordentligt irsk, skal colcannon’en portionsanrettes i en skål med en smørklat, den skal spises med ske, og selvfølgelig dypper man sin skefuld colcannon i smørklatten.