Sæson: Bladsellerisuppe med æbleknas

Sæson: Bladsellerisuppe med æbleknas

Bladselleri er et smertensbarn for mange – nogen mener kun, den kan bruges som rørepind i bloody mary – men den har altså mange fantastiske anvendelsesmuligheder. Fra det knasende element i en waldorf-salat over et af grundelementerne i en battuto: Blandingen af gulerod, løg og bladselleri, der er fundamentet i stort set alle italienske retter til en forrygende ledsager til blåskimmelost (rør gerne skarp blåskimmelost med smør og fyld det i selleriens »revne« – og spis valnødder til).

Bladsellerien er også fin som snack, dyppet i en hvilken som helst nøddedressing som snack: Amerikanske børn elsker ants on a stick, hvor revnen fyldes med peanubutter, og pyntes med rosiner i rad og række, præcis som, nå ja … myrer. Herudover kan den også bruges som element i en salat – kombineret med fx fennikel eller æble – eller bruges som hovedelement i en braisering, fx sammen med vildt. Her er en enkel, cremet suppe, der helt sikkert vil gøre lykke som forret til det næste gæstebud.

Til seks personer skal du bruge:

  • 600 g bladselleri
  • 300 g kartofler
  • 150 g løg
  • 3 spsk god olivenolie (eller smør)
  • 2 l grøntsags- eller kyllingeboullion (ca)
  • 2 dl piskefløde (ca)
  • salt og peber
  • 4 æbler
  • 1 citron
  • Urter efter smag – fx dild, koriander eller persille …

Snit bladsellerstænglerne i tern, skræl kartoflerne og skær dem i tern af ca samme størrelse, skræl løgene og hak dem groft. Varm olivenolie eller smør, tilsæt bladselleri, kartofler og løg, og lad det »svede« lidt uden at tage farve. Hæld boullion på så det lige præcis dækker, og lad det hele simre ved svag varme til grøntsagerne er møre. Blend suppen, tilsæt piskefløde efter smag, og smag til med salt og peber. Vend evt. finthakket krydderurt i suppen, og garner den med æbletern vendt med citronsaft, citronskal og finthakket krydderurt (og gerne den hakkede selleritop).



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *