Dansk te, russisk tradition …

Dansk te, russisk tradition …

Mange ved måske, at man kan spise skuddene af gederamsen – den høje plante, der viser de karakteristiske, lilla blomster på denne tid af året. I foråret kan de bruges på samme måde som man bruger asparges.

Men gederams har også en anden traditionel anvendelse: I Rusland er de tørrede eller fermenterede blade af gederamsen blevet brugt som basis for en varm drik gennem mange hundrede år – også før den kinesiske te kom til resten af verdens kendskab.

Produktionen af teen var koncentreret omkring landsbyen Koporje, nær Skt Petersborg, og derfor kaldes teen koporje te i Rusland. Produktionen var så stor, at teen også blev eksporteret til resten af verden, selv til Europa. En overgang var gederams-te en af de største russiske eksportvarer. i England fik den navnet Ivan Chai, »Ivans te«. Navnet bed sig så godt fast, at planten gederams i Rusland faktisk kaldes Ivan-Te.

I løbet af 1800-tallet blev den traditionelle urtete fortrængt af den kinesiske te, og den kommercielle produktion af Ivan Chai ophørte i Rusland efter oktoberrevolutionen. I dag er der dog flere producenter, der interesserer sig for den traditonelle te – måske fordi gederams påstås at have mange nyttige egenskaber: Dels er teen koffeinfri (den virker faktisk beroligende), dels indeholder den en del mikronæringsstoffer, der siges at have sundhedsfremmende egenskaber.

En ting er dog sikkert: Teen er et interessant bekendtskab – Fermenteringen gør smagen dybere og mere kompleks end en almindelig urtete, men samtidig er den mildere end en almindelig te.

Dansk Te er igen stadeholder på Bondens Marked den 22. juli, så her har du chancen for at smage traditionel, russisk te, brygget på dansk gederams.