Helstegt blomkål med skhug

Helstegt blomkål med skhug

De fleste behandler blomkål meget forsigtigt: Det er en fint smagende blomsterknop, som skal med behandles forsigtigt, synes at være hovedreglen. Så derfor ender man tit med dampet eller kogt blomkål. Og det er faktisk lidt synd. Blomkål har – som andre kålsorter – godt af at få lidt varme og blive karamelliseret lidt i kanterne. Det fremhæver den søde smag, og hvis der samtidig er lidt kronsj tilbage i blomkålen bliver det endnu bedre. Italienerne serverer blomkål i selskab med fx sorte oliven, kapers, chilier og ansjos – til pasta og på pizzaer – men Mogens fra Det lille Grønttorv kan godt lide blomkålen helstegt, i selskab med en skarp, grøn sovs.

Stegt blomkål
Ret blomkålen til i bunden, så den kan stå i et ovnfast fad. Skær et kryds i blomkålsstokken, så den bliver jævnt mør. Gnid den grundigt med olivenolie med en smule stødt spidskommen, sort peber og salt (også under bunden). Steg blomkålen i ovnen ved 200° til den er al dente. Det gør ikke noget, den får lidt stegeskorpe. Server den varm med:

Skhug – en yemenitisk pesto
Du skal bruge:

2 bundter koriander
1 hvidløg
2 grønne chilier (gerne jalapenos)
1 tsk spidskommen
1/4 tsk stødt kardemomme
1 knsp stødte nelliker
2 spsk olivenolie
2 spsk vand (eller mere, alt efter konsistens)
1 spsk citronsaft
Peber og salt

Hak korianderen og hvidløget groft, skær chilierne over og fjern kernerne (medmindre du kan lide det meget stærkt), stød spidskommen sammen med kardemomme og nelliker, og kom alle ingredienser, undtagen vand og citronsaft i foodprocessor eller blender (har du ikke sådan nogen kan du også bruge en morter). Kør det hele til det har en pestoagtig konsistens – tilsæt vand til konsistensen passer og smag til med citronsaft, salt og peber.